A sötétség fogságában idézetek

Mégis kellemetlen érzések kavarogtak bennem, ha belegondoltam: az ország legmocskosabb gengszterei közé tartozom. A legtöbbjükre jellemző volt, hogy az egyik pillanatban megnyerőek és magával ragadóak voltak, a másikban, ha nekik nem tetsző dolgot hallottak vagy láttak, a viselkedésük agresszívvá vált.”

Ismertem annyira a testbeszédet, hogy olvastam benne, mint egy nyitott könyvben. A kimondott szavaknál jóval többet árultak el róla a mozdulatai, az arckifejezése, a testtartása, csak ezt ő nem vette észre. Vaknak kellett lenni ahhoz, hogy ne lássam az árulkodó jeleket az érzéseiről, vágyairól, szándékairól. OIyan volt, mintha szavakat súgna minden egyes mozdulata, amelyek csak a figyelő szemeimnek álltak össze érthető mondatokká. Én beszéltem a nyelvét, értettem a jelzéseit.”

Szeretnéd élvezni, szenvedélyesen élni az életet, de mégsem teszed. Nem motiválnak anyagi érdekek. Irigyellek azért, hogy megőrizve a tartásod vállalod az elveidet. Ez nekem új.”

Elgondolkodtam egy percre, hogy az emberek mi mindenre képesek a pénzért, az anyagi biztonságért. De valahol léteznie kellett egy határnak, amit az ember már nem lép át.”

Megvolt mindenem, ami pénzzel megfizethető, mégsem voltam boldog, és féltem, hogy soha nem is leszek. Eladtam a lelkem. A szívem azonban egy olyan világért, nőért dobogott, ami kizárta magából a gonoszságot, az elkövetett bűneimet. Nincs feloldozás.”

„– A bűn örökké fog uralkodni – oktatott ki egyszer Ramírez. – Nincs értelme a bűnözőt jó útra terelni. A pénz közli, mit akar, és ezt mindenki megérti. Nincs ennél nagyobb hatalom. A hatalmat pedig nem lehet vér nélkül átvenni, a céljainkat pedig áldozatok nélkül elérni.”

A megfélemlítés módszerével az ország területének csaknem felét az irányításunk alatt tartottuk. Elfogadtam a megbízatást és a bizalmat, ezáltal váltam azzá, ami sosem akartam lenni: gyilkossá.”

Egyetlen hibás döntésem miatt életem hátralévő részében óvatosnak és gyanakvónak kell majd lennem, mindig magam mögé kell tekintenem. Ebben a világban nincsenek lezárt akták. A kérdés csak az, az enyém rejtve maradhat-e?”

Képtelen voltam tovább harcolni a dermesztő hideg ellen, nem futottam már hiábavaló álmok után. Követtem a vágyaim, harcoltam is értük, de most elfogyott az erőm, feladtam, vége lett.”

A napirend, a munka és a magánélet irányítása lassan kicsúszott a kezemből, és ami a legrosszabb, hogy egyedül maradtam ezzel a problémával. Andrew rengeteget dolgozott, és sokat volt távol otthonról. Szépen csendben végignéztem, ahogy a mi nagy és közös álmunkból, már csak az ő álma lett. Kitaszítottá váltam.”

Tudattalanul, de totálisan összeomlottam, és már el is hanyagoltam magam. Pánikba estem, hogy a házasságunk válságban van, és erről csakis én tehetek. Ez kihatott a testemre, a lelkemre és az elmémre is. Bátortalan, reménytelen és kétségbeesett lettem. Elveszettnek éreztem magam.”

Mindig kettőn áll a vásár. Ha egy férfi szereti a feleségét és a gyerekeit, akkor igénye van átvállalni dolgokat a gyerekek körüli feladatokból is, ami egyértelműen áldozatokkal jár.”

„– Butaság lenne azt hinnie, hogy azért, mert nem próbált még valamit, az nem is tetszene. Valójában, szerintem kifejezetten élvezné. Higgye el, tudnék olyat mutatni magának, amitől függővé válna.”